top of page
_DSC6735b.jpg

Sinds augustus 2018 werkt Jorrit van den Ham als pianist en repetitor bij Stadttheater Bremerhaven in Duitsland. Met veel plezier geniet hij dit veelzijdige werk, dat bestaat uit het spelen van concerten en voorstellingen met het Philharmonisches Orchester Bremerhaven, tot het begeleiden van audities, en instuderen van opera's. 

In 2022 voerde hij het met ditzelfde orkest het pianoconcert van Viktor Ullmann uit, dit concert werd uitgezonden bij de Duitse radiozender "Deutschlandfunk Kultur". Voor het nieuwjaarsconcert 2023 volgde daarop de Jazz Suite van Alexander Tsfasman voor piano en orkest. Verder speelde hij de afgelopen jaren virtuose orkestpartijen als in Vuurvogel en Petruschka van Strawinsky, de Tango-opera 'Maria de Buenos-Aires' van Piazzolla, de orgelpartij in 'Eine Alpensinfonie' van Richard Strauss, Glockenspiel in Mozarts Zauberflöte, de rol van Organist in de Opera Werther van Massenet, klavier I in Carnaval des Animaux van Saint- Saëns, evenals diverse andere symfonieconcerten.

Jorrit van den Ham werd op dertienjarige leeftijd toegelaten tot de afdeling 'jong talent' van het Hilversums Conservatorium. Een jaar later zette hij zijn pianostudie voort aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij achtereenvolgens studeerde bij Marjès Benoist, Hakon Austbö en Naum Grubert. In 2006 behaalde hij het masterdiploma. Naast de opleiding studeerde hij enkele jaren intensief bij Peter Feuchtwanger, die zijn belangrijkste mentor werd. Hij volgde diens masterclasses o.a. aan het conservatorium van Sion en het Mozarteum in Salzburg.

Jorrit werkte in het verleden mee aan operaproducties van onder andere Nationale Opera & Ballet, Kammeroper Rheinsberg (D), Nederlandse Reisopera, Dutch National Opera Academy, PA'dam, Opera Festa, Opera op Zak, Dutch Opera Studio, Strass Theater en GO! Opera. Hij werkte daarbij met tal van gerenommerde dirigenten en vocalisten. Ook heeft hij met veel plezier samengewerkt met diverse amateurkoren.

Van 2011 tot 2018 maakte Jorrit deel uit van het educatieteam van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam waar hij verschillende werkzaamheden uitvoerde. Naast het creëren van opera-workshops voor scholieren, was hij als repetitor actief voor diverse projecten. Onder andere werkte hij mee aan vier edities van het Kinderkorenfestival, waarbij hij speciaal hiervoor geschreven composities uitvoerde van componisten als Bob Zimmerman, Micha Hamel en Toek Numan.

Naast het operarepertoire heeft Jorrit een grote voorliefde voor het lied. In samenwerking met diverse zangers en zangeressen gaf hij concerten voor de Vereniging Vrienden van het Lied en de Stichting Muziek In Huis. In 2017 speelde hij in de theatervoorstelling 'Lebensbaum'  onder regie van Klaus Bertisch.

Jorrit treedt ook als solist en kamermusicus op is regelmatig te horen op binnen- en buitenlandse podia. Televisie- en radio-opnames maakte Jorrit onder andere voor 'Podium', 'De Tiende van Tijl' en 'Opium'.​

In 2013 werd Jorrit van den Ham onderscheiden als stipendiaat van Richard-Wagner-Verband Trier-Luxemburg ter ondersteuning van zijn verdiensten als begeleider in het operarepertoire.

bottom of page